mortenvelde.com © 2009 • Åndsverkloven

 

Nyheter

 

 

 

Utfordringer

 

Tiden flyr når man har det gøy (og mindre gøy med eksamenslesing). Det er på tide med en oppdatering og jeg går litt tilbake i tid. Utfordringene har vært mange den siste måneden. NM Terrengløp ble etterfulgt av SI-Stafetten i Sandnes og Holmenkollstafetten en drøy uke senere. Jeg var brukbart fornøyd med mine etapper på stafettene, men erkjenner at jeg enda ikke helt har knekt koden for å løpe skikkelig bra på Berg og dal-etappen.

 

Tirsdag 19.mai var det klart for årets første baneløp på Bislett. Tradisjonen tro åpner jeg alltid sesongen med en 3000m. Terskelen er som regel veldig bra på denne tiden av året da man er i overgangsfasen mellom vintertrening og mer fartsfylt sommertrening. Samtidig er det greit å starte med en distanse som ikke krever så mye hurtighet. Med et par unntak stilte tilnærmet alle de beste distanseløperne i landet til start. Andrè Hammerø Løseth stilte sporty opp som hare de første 1500m. Planen var å dra på 4,00-4,02. Dette klarte Løseth med glans. Jeg la meg i rygg på haren ut fra start og fulgte greit med hele veien. Etter ca. 900m var det blitt en luke ned til resten av feltet og da haren takket for seg kjørte jeg videre. Luken økte etter hvert til ca. 40m. Jeg klarte å holde farten oppe til det gjenstod ca. 600m. Siste 200m var ikke så mye å skryte av, men jeg vant løpet på 8,03,81 og satte med det ny personlig rekord med over 12 sekunder. Jeg er særlig fornøyd med at jeg klarte å løpe offensivt gjennom hele løpet.

Fra Haugesunds Avis: http://www.h-avis.no/article/20090519/SPORT/330926171

 

Fire dager senere var det klart for NM Stafetter i Strandebarm. Sammen med Urige Buta, Christian Bjørge og Thomas Eide stilte HIL et slagkraftig mannskap på 4*1500m, men som (strengt tatt) forventet ble bartegutta fra Steinkjer nummeret for sterke for oss. Jeg løp siste etappe for HIL, men hadde en tilnærmet umulig oppgave med å hente inn Steinkjers Eivind Jenssen som hadde et forsprang på 80-90m. Jeg gjorde et forsøk de første to rundene, men innså at slaget var tapt. Resten ble derfor transport og etappetiden ble 3,49 (som for øvrig var dagens beste etappetid).

 

På mandag sist uke tok jeg turen til Arnhem i Nederland. Turen startet med et døgn forsinket bagasje og et bankvesen som hadde tatt time-out og dertil påfølgende stress med å få kjøpt inn nødvendig treningstøy. Når jeg i tillegg hadde glemt å kjøpe ny hårvoks før avreise og kun hadde litt igjen i den gamle boksen var utfordringen komplett. Som med alle utfordringer er det viktig å holde hodet kaldt. Med en nøye planlagt rasjoneringsplan og hyppig bruk av caps klarte jeg meg likevel gjennom uken.

 

Grunnen til at jeg dro ned var for å knytte kontakter med Honore Hoedt og gruppen hans. Hoedt har tidligere trent regjerende Europamester på 800m Bram Som (1,43,45) og Gert-Jan Liefers (3,32,89) som ble nr. 8 på 1500m under OL i 2004. Hoedt har siden 2001 jobbet som heltidsansatt mellomdistansetrener for det Nederlandske friidrettsforbundet. På det nederlandske olympiske treningssenteret Papendal (10 min fra Arnhem) fikk jeg trent med flere lovende løpere og diskutert mye interessant trening i løpet av uken.

 

Fredag var dagen for ukens andre utfordring. 1500m under Nijmegen Global Athletics. Etter mye om og men fikk jeg plass i A-feltet. Det var særdeles deilig å bevise for arrangøren at den vurderingen var riktig. Med Erling Askeland ringside løp jeg inn til 8.plass i feltet som bestod av 18 mann og fikk tiden 3,42,69. Dette var ny personlig rekord med 1,09 sekunder og under B-kravet til neste års Europamesterskap i Barcelona. Kebab to dager før viste seg å være en slager nok en gang.

Utrolig deilig å starte sesongen med pers også på 1500m og jeg er helt overbevist om at jeg har mer inne. Første 200m gikk nemlig unna på 26 sekunder og første 300m på 41 sekunder. Så tidlig i sesongen er dette i raskeste laget for meg, men skal man konkurrere på dette nivået er dette noe man bare må lære seg å takle. Den utfordringen tar jeg på strak arm. Men litt mer spesifikk banetrening tror jeg den nødvendige stayeren som trengs for å stå helt inn, vil komme.

 

 

Det ble ellers en flott norsk jubeldag. Henrik Ingebrigtsen løp inn til ny norsk aldersrekord med 3,45,18 og Jørgen Hasle Johansen perset på 800m til 1,51,20.

Resultatliste fra 1500m (A- og B-felt samlet): http://www.nijmegenglobalathletics.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=183&Itemid=87

 

Til helgen møtes de beste 1500m-løperne i landet til duell under Framo-lekene. Onsdagen etter har jeg siste eksamen før sommerferien før det blir rene NM-finalen på 800m under Tyrvinglekene lørdag 13. juni.

 

- Velde – 01.06.09

 

_______________________________________________________________