mortenvelde.com © 2009 • Åndsverkloven

 

Nyheter

 

 

 

Sesongen 2010 er i gang

 

I ukene etter løpet i Heusden ble det veldig mye frem og tilbake. Jeg prøvde å finne et ekstra løp som jeg kunne ta VM-kravet i. Problemet var bare at de få stevnene som var aktuelle allerede var fullbooket og det ble vanskelig å få plass. Vi fant til slutt et stevne i Polen, men kvelden før avreise fikk jeg beskjed om at de beste konkurrentene der nede var blitt syke og derfor ikke skulle løpe. Nok en gang ble det derfor helomvending både i forhold til trening og stevneplanleggingen. Dette var ikke særlig heldig med tanke på at jeg ikke kunne følge det planlagte oppsettet etter at jeg kom ned fra høyden. Jeg fikk ikke testet ut om høydetrening på sommerstid hadde effekt på meg.

 

Reserveplanen ble til slutt å prøve å ta VM-kravet under NM på Lillehammer. Henrik Ingebrigtsen stilte sporty opp som hare de første to rundene, men dessverre passerte vi et stykke bak skjema. Jeg fikk ikke med meg passeringstiden på 800m grunnet mye støy og det var først da jeg passerte 1000m at jeg skjønte jeg lå fem sekunder bak skjema. Derfra og inn var det ikke annet å gjøre enn å kontrollere inn gullet. Mitt fjerde NM-gull på rad på 1500m. Jeg var ganske skuffet over at VM-kravet røk de første dagene, men slo meg siden til ro med at VM var mer en drøm enn et mål denne sesongen. Fokuset ble derfor snudd til å prøve å få til et godt 800m- og et 1500m løp.

 

Tre uker etter NM løp jeg en 800m i Gävle i Sverige. Det gikk heller dårlig. Etter å ha dratt feltet de første 600m ble jeg forbiløpt av tre stykker i siste sving og kom inn på beskjedne 1,52,03. Planen var at jeg skulle løpe en 1500m i Zagreb helgen etter, men allerede i det jeg gikk jeg i mål skjønte jeg at sesongen var over for min del. Jeg hadde bare ett gir å kjøre på med og klarte ikke å få opp frekvensen eller løpe meg skikkelig stiv slik man skal bli på en 800m. Dette hadde vært en liten gjenganger de siste ukene. Da var det bedre å kutte sesongen, ta noen ukers pause og så starte opptreningen til 2010-sesongen litt tidligere enn normalt.

 

Grunnen til at det gikk så dårlig i det siste løpet skyldes hovedsakelig at jeg dro strikken litt for langt i jakten på å klare VM-kravet. Det ble rett og slett for puslete trening i denne perioden og den aerobe kapasiteten ble for dårlig. At det ble mye frem og tilbake i forhold til stevner osv var også medvirkende. Resultatet ble at jeg ikke klarte å bygge en ny formtopp etter NM. Samtidig føler jeg ikke at jeg hadde noe annet valg enn å prøve det jeg kunne for å ta VM-kravet. Uansett er jeg en god erfaring rikere som vil komme nyttig med neste sommer når jeg lader opp mot EM i Barcelona.

 

Etter løpet i Gävle tok jeg tre ukers pause hvor jeg trente tre korte økter per uke. Det er viktig å la både kroppen og hodet få noen rolige uker etter sesongen før man kjører på for fullt frem mot neste sesong. Jeg fikk imidlertid med meg en 5km på Knarvikmilen (15,31) og helgen etterpå var jeg med og sikret stafett-seirer til Det Juridiske Fakultet under Idrettsdagen som er en konkurransedag mellom skolene i Bergen. Hva gjør man ikke for å vinne et gavekort på Brun og Blid?

 

Reportasje fra Idrettsdagen her:

http://bstv.no/sport/2009/09/13/idrettsdagen-stafett

 

Jeg har nå trent i to uker og bygger med gradvis opp igjen etter pausen. Min erfaring etter en lang pause er at kroppen kan ha godt av en skikkelig gjennomkjøring for å sjokke kroppen i gang. Det fikk jeg på Fanamilen forrige helg. Jeg åpnet friskt, men etter 3,5km sa Terje Aggvin takk og farvel og kom til i slutt i mål nesten ett minutt foran meg. Også Bjarte Vik løp i fra meg de siste tre kilometerne. De ”gamle” er både eldst og best. I alle fall denne dagen. Selv om tiden min bare ble 32,16 er dette noe jeg er godt fornøyd med. Jeg har aldri startet en vintertrening med et så godt resultat. Dette gir motivasjon for å trene mye og hardt gjennom vinteren.

 

          

 

I helgen tilbrakte jeg tre dager med min bedre halvdel i London. Hotellet lå selvfølgelig nær Hyde Park slik at jeg kunne få trent. Forhåpentligvis er jeg tilbake der om tre år. Men først skal det trenes frem mot EM neste år. Og etter linken nedenfor å bedømme så nytter det ikke å ligge på latsiden dersom jeg skal forsvare posisjonen min som Norges beste 1500m-løper de kommende årene. Jeg gleder meg til duellene.

 

http://www1.nrk.no/nett-tv/sport/spill/verdi/111031

 

- Velde – 01.10.09

 

_______________________________________________________________