mortenvelde.com © 2009 • Åndsverkloven

 

Nyheter

 

 

 

 

Opprykk til Superligaen!

 

Europamesterskapet for landslag endte utrolig nok med opprykk for det norske laget. Neste år skal vi kjempe i Superligaen mot stornasjoner som Russland, Spania, Storbritannia, Tyskland og Frankrike. Da vi i fjor kvalifiserte oss til e-cupens 1.divisjon var det med ett fattig poengs margin. Personlig syns jeg landlagssjef Ronny Nilsen var optimistisk da han proklamerte på lagmøtet at målet var å bli blant de åtte beste, men han hadde nok studerte resultatene til de andre nasjonene på forhånd og hadde nok derfor større belegg enn meg for å uttale seg om målsetningen. Opprykket ble uansett desto mer morsomt. Toppene våre presterte som forventet og selv om vi hadde våre uhell underveis var det mange som presterte bedre enn forventet og samlet sett sikret 3.plass og opprykk. Det må også nevnes at Norge kun èn gang før har vært i Superligaen. Det var i 1996. Altså midt i den norske gullalderen for friidrett. Tar også med som en kuriositet at mens Norge nå er blant de 12 beste friidrettsnasjonenene i Europa, er det norske fotballlandslaget bare nr. 27 på samme statistikk. Det blir tøft i Superligaen neste år, men jeg tror oppriktig at dersom alle hever seg et hakk til neste år kan vi klare å beholde plassen.

 

For min egen del er jeg brukbart fornøyd med innsatsen. På 1500m var farten ganske jevn på 60-runder og jeg holdt fint følge med feltet. Dessverre klarte jeg å rote meg vekk ved passering 1100m. Ble noe innstengt, snublet litt i beina på finnen foran meg, mistet en del rytme og måtte begynne jakten på teten omtrent fra bakerste posisjon. Da var det for sent. Jeg løp inn 7. plass og tiden 3,44,97. Selv tror jeg at det hadde blitt pers denne dagen hvis det nevnte ikke hadde inntruffet.

På 3000 meteren dagen etter ble det en tøff batalje med de innlagte spurtene da det gjenstod fem, fire og tre runder. Særlig på den første ble det regelrett krig på oppløpssiden for å ikke bli eliminert.

 

 

Holding i skjorter, spisse albuer og 7-8 mann i bredden er farlig. Man kan fort bli skadet i en sånn situasjon. Jeg er litt delt i synet på om dette er et bra tiltak. Det er morsomt for publikum og vil kanskje øke interessen for lange løp, men skaderisikoen for utøverne er mye større enn i andre løp og de innlagte spurtene setter seg i beina og forhindrer gjerne gode tider (med mindre man er klart bedre enn resten av feltet og kan ligge i front). Uansett følte jeg at jeg løste denne taktiske oppgaven på en god måte. De siste to rundene fikk jeg det litt tungt og klarte ikke å henge på de fire foran meg. Tiden ble bare 8,16,68. Spurtene satt seg litt i beina for min del og muligens hang også løpet fra dagen før litt i. 14 av 24 mulige poeng kunne fort blitt mer, men totalt sett er jeg brukbart fornøyd.

 

Uken etter tok jeg en konkurransefri helg. Både hodet og kroppen trengte å roe seg ned litt. I stedet fikk jeg gjort en god treningsuke hjemme i Haugesund hvor jeg nå har base i sommer. Jeg håper forrige skal resultere i et bra resultat under Bislett Games på fredag. Jeg skal løpe b-feltet på 1500m (a-feltet løper èn engelsk mil). Stort bedre felt enn dette er det ikke mulig å få og jeg gleder meg veldig mye.

 

Dagen etterpå setter jeg kursen til St. Moritz i Sveits for en 13 dager treningsleir i høyden (ca. 1850m). Jeg reiser ned sammen Bjørnar Kristensen, Lars Røttingen og Eirik Myrmel. Planen er at dette skal løfte meg enda et hakk frem mot 1500m i Heusden, Belgia 18. juli. Samtidig er det også et eksperiment i forhold til EM neste år.

 

- Velde – 01.07.09

 

_______________________________________________________________