mortenvelde.com © 2009 • Åndsverkloven

 

Nyheter

 

 

 

Dullstroom del II, Dublin og påske

 

 

Å drive med løping er ingen eksakt vitenskap. Ting går ikke alltid slik man planlagt og man er derfor nødt til å gjøre justeringer underveis. Dette var tilfelle for meg siste uken av oppholdet i Dullstroom. Dagen etter forrige oppdatering fikk jeg veldig hodepine etter den første økten og måtte deretter ta to veldig rolige dager med lite trening.

 

Å gå til slike drastiske justeringer som dette skjer ikke ofte, men av og til er det helt nødvendig. Grunnen er så enkel at når man bedriver toppidrett trener man helt på grensen av det fornuftige og da er det viktig å kunne kjenne når man er i ferd med å bikke over. Hva som er fornuftig trening kan imidlertid variere fra uke til uke, alt etter hvor stor totalbelastningen er.

 

Med totalbelastningen tenker jeg på summen av trening, skole/jobb, livssituasjonen for øvrig og alt annet som kan koste energi. Jeg dro opp til høyden kun tre dager etter å ha fullført to store eksamener. Ukene forut for dette var tøffe med mye lesing og trening og sett i ettertid innvirket nok dette mer på treningen min enn hva jeg hadde trodd. Som jeg nevnte i forrige innlegg løp jeg fortere på intervallene, men følte at det manglet litt på flyten/overskuddet.

 

Drastiske justeringer er derimot noe Erling og jeg har hatt god suksess med før. Siste uken i Sør-Afrika var intet unntak. Etter to rolige dager hadde jeg tre meget gode intervalløkter de siste fire dagene som jeg syns gikk veldig fint. Overskuddet var tilbake. Øktene var solide, men bestod av kortere intervaller og med litt høyere fart. Alt i alt må jeg si at det var en veldig god treningsleir.

 

Dagen etter at jeg kom hjem til Bergen, var det Vinterkarusell på Fana. Jeg hadde lyst til å prøve å konkurrere på dag èn etter høyden (da dette er noe som for andre erfaringsmessig er en god dag for å oppnå gode resultater). Jeg visste at det kunne slå begge veier ettersom reisen fra Sør-Afrika er betydelig lenger og mer slitsom contra det å reise fra Sveits til Belgia for å konkurrere sommerstid. I motsetning til fotballandslaget som reiste motsatt vei klarte jeg å gjøre en god prestasjon…

 

Jeg løp 5km i den nye løypen på 14,59. Min gamle pers i den gamle løypen (mye er likt, men ikke alt) var 15,13. Dette var jeg veldig godt fornøyd med da jeg personlig mener at løypen slik den er nå er eng god del tyngre enn slik den var tidligere år. Tiden i seg selv ser lite imponerende ut på papiret, men de som har løpt på Fana vet at løypen ikke er lettløpt. Det viktigste var uansett at jeg fikk testet ut det å konkurrere på dag 1 etter høyden og at følelsen jeg hadde underveis var god.

 

 

Etter løpet kom de uunngåelige tunge dagene. Kroppen trenger noen uker for å tilpasse seg lavlandet og hente seg inn igjen. Første uken ble det derfor ikke mer enn snaue 90km løping. Sist søndag dro jeg på en fire dagers tur til Dublin sammen med min kjære og hennes familie. Det passet fint ettersom jeg skulle trene noe roligere enn normalt. Treningen ble lagt til Phoenix Park. Parken er Europas største bypark og kan anbefales på sterkeste til alle løpere. Det er stort sett flatt og man kan løpe kilometervis på fine gress og grusstier. Byen i seg selv kan også anbefales. Hyggelig atmosfære, fine shoppinggater og interessante bygninger. Jeg kan også anbefale middag og riverdance-show på Arlington Hotell. Jenter med korte skjørt utviser særdeles imponerende fotarbeid.

 

Nå har jeg vært hjemme på Karmøy siden torsdag og hatt en avslappende påske. Tirsdag er det opp igjen til Bergen for å lese et par dager og så blir det avreise til Tronheim på fredag. NM Terrengløp løpes lørdag med stafett på søndagen. Terreng er ikke min sterkeste side, men det er god trening og jeg ser frem til å ta fatt på sesongen, samt treffe gamle venner.

 

Jeg ønsker til slutt å fremheve min klubbkamerat Urige Buta, som også var med på treningsleiren, for hans fantastisk gode løp i Paderborn, Tyskland på påskeaften. Buta løp 10km på sterke 28,24(!). Neste helg skal han løpe maraton i Torino.

 

 

- Velde - 12.04.09

 

_______________________________________________________________