mortenvelde.com © 2009 • Åndsverkloven

 

Nyheter

 

 

 

 

60 metere

 

Lørdag ettermiddag 13.juni 2009. Fremdeles litt andpusten etter 800m på Tyrvinglekene får jeg overrakt en telefon. I andre enden hører jeg; ”Det hjelper å trene 60 metere!”. Mannen i andre enden er Jan Hordvik. Han ler godt. Jeg ler også. Ved siden av meg står Jans utøver Jørgen Hasle Johansen og smiler godt. Bakgrunnen er enkel. I 2006 sa jeg hovmodig og spøkefullt til Jan, etter å ha spurtbeseiret Jørgen på junior-NM, at man vinner ikke 800m med å bare trene 60 metere. På lørdag fikk Jørgen altså sin revansje og det var nå tid for payback.

 

Nettopp denne situasjonen syns jeg sier litt om situasjonen i norsk friidrett om dagen. Utøverne er sultne, humøret er på topp og resultatene er bedre enn på mange år. Norsk friidrett blomstrer. Lørdagens 800m er et godt eksempel på dette. Veldig mange perset denne dagen. En sporty Vegard Gjelsvik ofret seg og stilte sporty opp som hare. Resultatet ble at Eivind Jenssen perset solid og fikk tiden 1,49,06. Med dette kvalifiserte han seg til U23-EM. Deretter kom nevnte Hasle Johansen på 1,49,92. Jeg kom inn på 1,50,24 og deretter fulgte hele fem andre løpere under 1,53. Jeg gleder meg over at jeg nå får større kamp på 800m (og 1500m). Utviklingen i mellomdistanseløpingen her til lands er noe som gagner oss alle.

 

At det er nettopp Jenssen og Hasle Johansen som slår meg er faktisk litt morsomt. 60 meter-spøken som jeg rettet mot Jørgen og Jan i 2006 kunne jeg like godt ha rettet til Jenssen. Begge har de siste årene prioritert fart fremfor mengde. Spøken ble imidlertid etter hvert tatt til etterretning. Den siste vinteren har begge to fått mer kilometer i beina og dette tror jeg er av stor betydning for fremgangen deres. Jeg har tro på at man må trene hurtighet som mellomdistanseløper, men det er ekstremt viktig at man har en solid grunnbase i bunn. Jeg tror det er helt essensielt for å takle den tøffe belastningen farts- og særlig syretrening innebærer.

 

 

For min egen del var jeg, til tross for at det bare ble tredjeplass, storfornøyd med løpet mitt på Nadderud. Løpet gikk kun tre dager etter eksamen. Normalt fungerer jeg dårlig på trening og i løp etter en eksamensperiode. Det var også sesongens første 800m. Normalt trenger man et par gjennomkjøringer for å få full klaff på 800m. Videre har jeg (foruten en fartsøkt i begynnelsen av mai) til gode å trene skikkelige fartsøkter. ”Fartstreningen” min har så langt bestått i å konkurrere på 3000m og 1500m. Når jeg da løper min andre beste 800m noen gang og den beste siden 2006, føler jeg det er grunn til å være fornøyd.

Litt av problemet mitt under løpet i går var rett og slett farten. Det manglet litt både på frekvens og evnen til å slå om siste 120m. Jeg satser på at det kommer seg inn mot neste helgs Europamesterskap for Landslag og ikke minst frem til Bislett Games 3.juli.

 

Til slutt må jeg få trekke frem min fremadstormende klubbkamerat, Thomas Solberg Eide. Han ble nr. 4 i lørdagens løp, kun 9/100sek bak meg. Dette gjør han i en alder av kun 16,5 år (blir 17 i november). Med 1,50,33 slettet han den 29 år gamle norske aldersrekorden til Morten Warland. Jeg er utrolig imponert og gleder meg til årene fremover når vi skal fronte HIL sammen.

Og bare så det er sagt; Thomas prioriterer å bygge en god grunnbase gjennom vintertreningen.

 

Se reportasje om løpet her:

http://www.haugesunds-avis.no/article/20090615/SPORT/381512548/1058/AKTUELT

 

 

Europamesterskap for landslag 

 

I går fikk jeg også den endelige bekreftelsen på at jeg er tatt til å representere Norge under Europamesterskapet for landslag førstkommende helg. Samtlige land i Europa er fordelt på fire forskjellige divisjoner med 12 lag i hver. Øverst er Super Ligaen. Deretter kommer 1., 2 og 3. divisjon.

Norge er i første divisjon sammen med Hviterussland, Belgia, Estland, Finland, Ungarn, Nederland, Romania, Serbia, Slovenia, Sveits og Tyrkia. Hvert land sender sin beste utøver i hver enkelt øvelse. Her får laget poeng etter hvilken plassering man får i den enkelte øvelse. Til slutt legges alt sammen og så blir det ut fra dette avgjort hvilke nasjoner som rykker opp og ned i divisjonene.

 

 Jeg har fått den gledelige beskjeden om at jeg er tatt ut til å løpe både 1500m på lørdag og 3000m på søndag. Jeg hadde forventet å bli tatt ut på 1500m, men selv om jeg har bestetiden i landet også på 3000m, var jeg likevel litt overrasket. Jeg ser det som en ære og stor tillittserklæring. En medvirkende faktor til uttaket er nok de nye reglene som går ut på at bakerste mann i feltet blir tatt ut av løpet når det gjenstår fem, fire og tre runder. Da kan det være greit å ha en mellomdistanseløper med spurtegenskaper. En veldig uvant, men ikke minst spennende, ny utfordring. Jeg gleder meg.

 

E-cupen går for øvrig på min andre hjemmebane, Fana Stadion. Dette setter en ekstra spiss på det hele for min del. Billetter kan kjøpes på www.billettservice.no og koster 200kr for et dagspass og 300kr for begge dager. Ellers blir det sendt en times sammendrag fra mesterskapet på NRK både lørdag og søndag kveld. Se ellers www.bergen2009.org for mer info.

 

- Velde – 16.06.09

 

_______________________________________________________________